8. februára 2017

S ČÍM NATRIEŤ PVC DVIERKA NA KUCHYNSKEJ LINKE- VÝSLEDOK PO 2 ROKOCH

TENTO PRÍSPEVOK JE ÚPLNE NAJ-NAJ NAVŠTEVOVANEJŠÍ PRÍSPEVOK ZA 2 ROKY ČO MÁM BLOG.
NAKOĽKO JE NA STAROM BLOGU, PRESUNULA SOM CELÝ PRÍSPEVOK AJ NA NOVÝ BLOG.  Má 5 krát viac pozretí ako ďalší úspešný príspevok v poradí. Tiež mám veľa dotazov na e-mailovej adrese, nakoľko by ľudia chceli vedieť ako drží farba aj po 2 rokoch používania kuchyne.  Tak najprv príspevok a potom  výsledok po 2 rokoch.


Premena kuchynskej linky  - premaľovanie dvierok z PVC
Nečakajte nejakú veľkú zmenu, len premaľovanie dvierok a obkladu a výmena úchytiek.
Premenu kuchynskej linky s PVC povrchom, som plánovala veľmi dlho, snáď aj 10 rokov. Ten materiál, farba, tvar sa mi už dávno nepáčila. Keď sme ju kupovali, tak nebol veľmi výber, hoci robili kuchyne na mieru, ale nebolo to pre moju peňaženku.
Mala som PLÁN ako ju prerobiť.
1. VYMENÍM PRACOVNÚ DOSKU   a taký istý materiál použijem za linku.
2. VYMENÍM DVIERKA.  Stojí to toľko, ako kúpiť novú kuchyňu. 
3. DOSTANE NOVÝ NÁTER.  Nakoľko pôvodné dvierka som umývala dosť často, tak  biela ani béžová neprichádzala do úvahy a vybrala som si sivú farbu

VÝSLEDOK?   NIE JE TO KUCHYŇA MOJICH SNOV, ale je svetlejšia, sviežejšia a pôsobí čistejším dojmom. 






 
Prvú vrstvu farby som nanášala štetcom a potom valčekom. Poprípade celé valčekom, len tie priehlbinky štetcom. S farbou Annie Sloan Chalk Paint (objednala som na www.navidieku.sk) sa pracuje super.  Je drahší ako bežné farby, ale naozaj to stojí za to. NIE JE TO REKLAMA.
V prvom mojom pokuse premaľovať linku, som použila biely SLOVAKRYL, (bol lacnejší) špeciálny na PVC. Začala som natierať obklad za linkou. Musela som dať 9 vrstiev, aby sa zakrylo všetko a vtedy som vlastne začala hľadať na internete s čím natrieť ????   S tou novou farbou som natrela dvierka iba 2 krát. Farbu treba ešte navoskovať, vtedy dostane takú zamatovú štruktúru.
 
Korpus skriniek som nenatierala, možno dakedy si kúpim biele lesklé hladké dvierka, alebo novú kuchyňu :-) ?   

 Úchytky : odmontovala som všetky úchytky, čo boli doma a vyskúšala, aké by sa mi najviac hodili. Vymyslela som si kopky na dvierka a úchytky na zásuvky, chrómované -ako inak. Objednala som ich v jednom železiarstve, ale po 2 týždňoch som to vzdala a kúpila som si iné v Hornbachu  ( v zľave, ale už nemali 18 kusov, tak zásuvky dostali iné, podlhovasté).
  



   

ZHRNUTIE:

Spotreba:
Na dvierka na kuchynskej linke a za ňou obklad 2 krát všetko natreté + jedna komoda,  1 ks -1kg farby + 1 ks vosku.
Spolu cena celej perábky aj s úchytkami  cca 80,- €.

Farba bez problémov chytala aj na myčku. Nič nemusíte brúsiť. Počula som, že aj staré obkladačky bez problémov zafarbí.
Fotila som bez blesku, nech sú farby prirodzenejšie. Niektoré fľaky sú len odlesky, nakoľko je linka voskované. 

 PO DVOCH ROKOCH 
NEDOSTATKY a VÝHODY
1. Na jedných dvierkach je niečo stečené , asi nejaký tuk, olej neviem. Nedá sa to umyť. Je to tam už od začiatku. Čiže odporučila by som poriadne, možno aj 2 krát navoskovať. Je možné že som to málo navoskovala. Na ďalších dvierkach to nie je, ŠPINA SA DOBRE UMÝVA, FARBA DRŽÍ PERFEKTNE, NIE JE POPRASKANÁ, NEODLUPUJE SA.


2. Dole sokel na linke, ako keby bol zamastený, špinavý od papúč, čo sa dotýkajú sokla. Nedá sa to zmyť a nepomohlo ani prevoskovať. Neviem ako bude chytať farba na už navoskovaný povrch. Neviem vyskúšať, už nemám sivú farbu.
3. Na dvierkach ktoré používame aj niekoľko krát denne (tu držíme cukor, soľ, koreniny, atď..., vlastne naša špajza) je vydretá farba až do pôvodnej farby. Všimla som si, že nechet na prste sa dotkne zakaždým dvierok na tom istom mieste.  NIKDE INDE TO UŽ NIE JE. Tiež veľmi často aj niekoľko krát denne vyťahujeme zásuvku s príborom a tam to nie je. Zistila som, že tieto podlhovasté úchytky sú vyššie, nie sú tak blízko ku korpusu dvierok, takže sa vlastne ruka nedotýka  priamo farby. 
                        Skúšala som to zatrieť inou sivou,  ostali tam tmavšie fľaky a tá farba zišla dole už po 2 týždňoch, takže zase je to tam.
Nedávno som renovovala stoličky  a neobjednala som si túto farbu, ale kúpila som si v obchode lacnejšiu. Nakoľko som podklad slabo obrúsila, natretá farba sa odiera, keď s niečím tvrdím zavadím o stoličku hneď sa odlúpne kúsok farby.  Nadávam na seba, že som si neobjednala túto farbu. 

38 komentárov:

  1. I přes nedostatky, o kterých píšeš , vypadá kuchyň po namalování moderně a velmi decentně. Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú to malé nedostatky, ktoré ja vôbec nevnímam, len som to napísala, lebo mám na to dosť dotazov, že ako drží farba.

      Odstrániť
    2. Chcem poprosiť tu fóliu z dvierok ste dali dole ?

      Odstrániť
  2. Po Tvém zásahu ta kuchyň vypadá moc dobře. Já bych na tohle odvahu neměla ;-) D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka všetko je lepšie ako tá žlto-hnedá farba.

      Odstrániť
    2. Tou istou farbou ste natreli aj obkladacky???

      Odstrániť
    3. Ja som tam nemala obkladacky, ale taky obklad, natrela som aj to. S touto farbou natieraju aj obkladacky. Videla som uz aj celu kupelnu. Len to vzdy treba navoskovat.

      Odstrániť
  3. Zitko i mně se více líbí tento odstín. Moc děkuji za tvé postřehy s předělávkou. Se vším si parádně poradíš. Z❤

    OdpovedaťOdstrániť
  4. kuchyn vypadá skvěle ♥ i po dvouch letech ..opravdu smekám ...skvělá změna ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zitu, bezva promena. S barvou A. Sloan mam take zkusenosti, natira se a kryje bajecne, i kdyz neni neodloupnutelna. Presto bych s ni klidne natirala znovu, takze mam podobne zkusenosti:-). Pekny den. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka mám tú farbu aj na drevenej komore, neodlupuje sa a pritom som ju nebrusila.

      Odstrániť
  6. Dobrá práca aj po dvoch rokoch! Dík za rady, určite využijeme, chceme v lete niečo robiť so stolom a stoličkami. Teda sa neoplatí šetriť na farbe, zapísala som si tú tvoju dobrú, pozriem sa po nej.
    Si šikulka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daniela nejde ani o šetrenie, ja čo môžem lacnejšie kúpiť tak kúpim lacnejšie, ale o prácu, nemusíš brúsiť, maximálne odlupujúce sa časti, ale keď sa neodlupuje, len farba je odratá a špinavá, tak rovno natieraš. A to že chytá na PVC a zavadíš s hrncom a neodpadne farba to je na nezaplatenie.

      Odstrániť
  7. Zitko, kuchyň vypadá moc krásně. Přiznávám, že text jsem ještě nebyla schopná celý přečíst, ještě mi to dělá potíže, ale fotky jsem si prohlídla. Měj se hezky a díky za hezký komentář a přání. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevadí že neprecitas ešte text, hlavne že sa máš lepšie. Ja som si len dosku v lete pustila na nohu a ešte to nie je v poriadku. Ešte raz skoré uzdravenie.

      Odstrániť
  8. Zituš, děkuji za tvé shrnutí používání barev A.S. v kuchyni. Já se na kuchyň letos také chystám, ale po zkušenostech nasbíráných na netu budu barvu lakovat. Z voskování bych měla strach - barva je choulostivá. Šedá tvé kuchyni sluší :-) Přeji ti hezký den. Iva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som už nelakovala. Inak kúpiš farbu aj spolu s lakom. Ďakujem za mily komentar.

      Odstrániť
  9. Pekná premena.. každá kuchynská linka môže byť krásna.. len treba vedieť,ako na to.. pre mňa platí, čím starší nábytok, tým zaujímavejší výsledok môžem očakávať.. táto farba je vo vidieckom štýle s bielou na prvom mieste v mojom rebríčku páčivosti..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za mily komentar, kuchyňa ako píšem vyššie nie je kuchyňa mojich snov, ale asi už tak ostane, nemienim si dlhšiu dobu kupovať novú:-).

      Odstrániť
  10. Je to už po třetí v tomto týdnu co jsem narazila na barvy A.S. a zrovna se taky chystám na natíraní dveří. To asi nebude náhoda :-) Děkuji za báječný článek, s chutí jsem si ho přečetla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem že sú blogerky čo natierajú úspešné balakrylom, ale tá práca, príprava podkladu musí byť dôkladná a je hlavné právna. Preto A.S. Mám na blogu písací stôl aj stoličky čo som natierala balakrylom, hlavne pi stoličkách sa mi farba odlupuje.

      Odstrániť
  11. Moc pěkná přeměna kuchyně. Po dvou letech vypadá moc dobře.
    Mám podobnou barvu kuchyně, jak jsi ji měla před natřením a přemýšlím jestli by taky nepotřebovala změnu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zmena je život. Tak prečo nie. Pokial máš drevenú kuchynu tak by som rozmýšľala, ale nakoľko moja nebola tak som to riešila.

      Odstrániť
  12. Mám bílou kuchyň s perletí a již mnoho let. Tenkrát jsem chtěla hodně světlou, protože místnost je malá. Samozřejmě, že bílá je háklivá a je nutné ji často umývat, a vzhledem k mému každodennímu vaření a častému čištění, je až zázrak, že je stále bílá :o). Jenže já bych už chtěla změnu, korpusy skříněk mi vyhovují a tak uvažuji o zakoupení nových dvířek. Po přečtení tvého článku Zito snad pouvažuji o natření, alespoň to vyzkouším než bych kupovala nová dvířka.
    Díky za inspiraci ohledně barvy.
    Ála

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokial staci natriet iba dvierka, nemusis davat nove uchytky, tak aj ked je farba drahsia a potrebujes aj vosk, aj tak to vyjde ako jedny dvierka. Ja by som to vyskusala na tvojom mieste.

      Odstrániť
  13. Zitu,
    myslím, že máme stejná dvířka. My ji natřeli bílou, ale obyč barvou z hobbymarketu. Místo je oloupaná, místy jsou fleky, které nejdou dolů. Proto nad touto barvou uvažuji, i když není zrovna peněžence nakloněná.
    Myslíš, že je lepší původní nátěr obrousit? Nebo lze natřít na jiný, starý nátěr?
    Taky mi nedá spát šedá, zatím máme bílou, neztmavila ta šedá místnost?
    Jinak se mi tvá kuchyně líbí, mám to stejně - zatím nemíním kupovat novou, když si můžeme pomoct barvou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všade sa píše že je to farba pod ktorou nemusíš brúsiť, len neviem, pokiaľ sa už pôvodná farba odlupuje, tak podľa mňa vlastne natrieš odlupujúcu sa farbu, ktorá tak či tak odpadne. Ja som si pozerala videa ako pani Annie Sloan maľuje nábytok, nikdy nebrúsila ani starý oprchajuci nábytok. Pokiaľ je farba len odretá a dobre drží, tak by som to nebrúsila, len aby ten povrch potom bol hladký. No neviem poradiť. Musela by som to vidieť. A akú farbu?, možno by som skombinovala dole sivá hore biela farba. Predávajú sa aj 1/2 kg farby. Inak pokiaľ sa ti nepáčia kachličky, tak aj to s tým maľujú a drží. Či stmavla kuchyňa? Ja mam pred oknom terasu a striešku, hneď vedľa terasy garáž a mám v kuchyni vždy tmu, chceme striešku prerobiť, aby sme tam mali slniečko. Ale s tou sivou je to svetlejšie ako s pôvodnou žlto-hnedou.

      Odstrániť
    2. Zitu,
      děkuji. Jdu si je objednat, mají i krásné A4 šablony s francouzským nápisem.
      Kachličky jsou bílé, takže mi až tak nevadí, ale mají tmavé spáry, takže bych barvu mohla použít i na spáry? To je úplně zázračná barva.
      Prima den přeji :)

      Odstrániť
    3. Chystám sa kúpiť fixky na spary. Videla som to u kamošky, ona to kúpila v Lidli, zevraj to majú aj inde. Perfektne sa s tým pracuje. Ale keď máš pevné ruky, dobrý štetec, určite by to išlo.

      Odstrániť
  14. Moc pěkné. Super typ. Přeji hezké dny. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Všetkým prajem pekný deň, ja som si natierala linku farbou od Annie Sloan odtieň biely Pure White,dvierka boli fóliované, fólie som stiahla pomocou fénu, potom som ich odmastila benzínovým čističom , 2x natrela kriedovou farbou, prebrúsila jemným šmirgľom a po 24 hodinách som ich navoskovala prvý krát a po ďaľších 24 hodinách druhý krát.Farba drží perfektne. Som nadmieru spokojná. S pozdravom Purgátová

    OdpovedaťOdstrániť
  16. zdravím Atize,
    asi koľko vosku si použila na kuchyňu ? A ako dlho schne farba?

    marika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ked uz su 2 mesiace, mozno si dostala odpoved od niekoho ineho, ale aj tak ti odpoviem. Farba uschne rychlo, do pol hodiny- hodiny, podla toho aku hustu farbu pouzijes. Vosk som pouzila asi pol krabicky, ale teraz by som si uz kupila v Hornbachu ochranny lak v spreji na kriedovu farbu, da sa tam kupit a pouzila by som miesto vosku.

      Odstrániť
  17. Zlý kredit, dobre !! 100% akceptácia pre okamžité pôžičky, získanie ponuky do 24 hodín
    Získajte osobnú pôžičku od 8 000 GBP do 80 000 000 USD, 3,0%
    úroková miera Naše pôžičky sú dobre poistené a maximálna bezpečnosť je naša
    prioritou, ste finančne stlačení?
    Hľadáte prostriedky na splácanie pôžičiek a dlhov?
    Hľadáte financovanie na začatie podnikania?
    Potrebujete súkromné alebo firemné pôžičky na rôzne účely?
    Hľadáte pôžičky na veľké projekty?
    Hľadáte prostriedky na rôzne ďalšie procesy?
    Poznámka: Ponúkame nasledujúce pôžičky pre jednotlivcov
    * Komerčné pôžičky.
    * Osobné pôžičky.
    * Obchodné pôžičky.
    * Investičné pôžičky.
    * Rozvojové pôžičky.
    * Pôžičky na nákup.
    * Stavebné úvery.
    * Úvery pre spoločnosti a mnoho ďalších:
    a oveľa viac pri úrokovej sadzbe 3%;
    e-mail: ako sa prihlásiť?
    Pre viac informácií kontaktujte pls: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Odporúčam každému, kto hľadá obchodnú pôžičku, pánovi Benjaminovi, ktorý mi pomohol so pôžičkou vo výške 4 milióny USD na začatie podnikania a bolo to rýchle. Keď som od nich získal úver, bolo prekvapujúce, ako ľahko s nimi mohli pracovať. Proces bol rýchly a zabezpečiť. Určite to bol pozitívny zážitok. Vyhnite sa podvodníkom a kontaktujte pána Benjamina On. Lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. Ak hľadáte podnikateľský úver.

    OdpovedaťOdstrániť