11. februára 2016

CHLEBNÍK alebo KDE VYDRŽÍ CHLIEB NAJDLHŠIE ?

Na malé výnimky kupujeme rezaný chlieb. Najradšej som mala vždy tekvicový, ale vydržal maximálne 3 dni a už plesnivel.   Takže časť chleba som dávala do mrazničky, časť do chlebníka.
Pokiaľ som dala chlieb do papierového sáčku, veľmi skoro vyschol,
                                         pokiaľ do igelitového tak splesnivel.
Naše babky                       používali ľanové utierky na chlieb,   to nerada používam, nejak mi vadí prášok na pranie, alebo možnosť nejakých malých chĺpkov z látky.

Ešte z môjho ratanového obdobia som mala ratanový chlebník. Mala som ho rada, lebo sa vrch len zodvihol a nebolo ho treba otvárať a zatvárať. Bol položený na mojej drevenej skrinke s ratanovými zásuvkami. A slúžil až do teraz.


Hore na poschodí má dcéra chrómový chlebník. Drží v ňom uschnuté pečivo. Kde drží normálne pečivo ešte som na to neprišla.

Tento rok na Vianoce, ostalo dosť chleba už nakrájaného na malé kúsky, ktoré som pripravila ku kapustnici. Lenže chlieb nikto nejedol, čo teraz s ním?  Chlebník bol plný pečiva, mrazák tiež, tak som chlieb dala do môjho skleneno-kovového držiaka na koláče. Nakoľko na Vianoce chlieb nikto nejedol, zistila som asi na 4 deň, že je tam veľa chleba. Aké prekvapenie ma čakalo, chlieb bol mäkký, nebol vysušený a ani plesnivý.


Ten sklenený poklop nie je veľký, ale zmestí sa do neho polovica chleba. Máme obdobie, že aj 5 dní nikto neje doma chlieb a chlieb je mäkký a neplesnivie. Či je to kovovou táckou, alebo skleneným poklopom neviem. 

 Keď som si ( NAOZAJ NEVIEM AKO SA TÁ VEC ODBORNE VOLÁ) tento poklop kupovala, tak sa mi tam páčil aj iný. Bol dosť drahý - je to ten čo je na prvom obrázku, drevený podnos a veľký sklenený poklop s vtáčikom. Lenže dcéra už nepočula, že sa mi to páči, ALE naozaj neviem čo by som tam držala, a kde by som to dala, je to vysoké cca 35 cm. Aké bolo moje prekvapenie, keď som to na Vianoce dostala.  Teraz tam držím väčšinou ovocie, ale normálne sa ten poklop rosí .

Máme jedného známeho, ktorý nerád vyhadzuje veci a vždy to podaruje manželovi,  či sa mu to nezíde, tak aj keď tých chlebníkov máme dosť veľa, podaroval nám aj takýto drevený chlebník.  Už je na chalupe a asi ho nejako prerobím.
VY KDE DRŽÍTE CHLIEB ?
 POPRÍPADE MÁTE NEJAKÉ SKÚSENOSTI, KDE VÁM PEČIVO NAJDLHŠIE VYDRŽÍ?

PRAJEM PRÍJEMNÝ ZVYŠOK DŇA .

10 komentárov:

  1. Máme rovnaký problém. Preto som si zvykla kupovať radšej pečivo, naskladám ho do mrazáka a pomali vyťahujem. Chleb kupujem radšej malý, na víkend veľký. Keď náhodou zostáva, že sa neje, doťom robím vajíčkový chlieb na desiatu(zjedia, čo im zabalím:) )
    Kamarátka roky rokúce pečie chlieb sama, rôzny, balí do do utierky (ona nepoužíva vôbec aviváž a prášku minimum) a vydrží jej aj týždeň. Ale i kvások má svoj, živí si ho, nekupuje kvasnice.
    Inak, ten poklop sa mi moc páči...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tu ani nejde o to, či vydrží chlieb, ale ako keby bol vždy čertvý a tie moderné semiačkové, tie plesnivejú naskôr.
      Tak vlastný kvások ? o tom počujem prvý krát.

      Odstrániť
  2. Já mám ten dřevěný chlebník, ale mám ho ve spíži a přijde mi aspoň co je teď chladno, že chleba vydrží míň než když si jej nechám na lince.
    Uchováváme v sáčku a často nám plesniví. Jen když udělám domácí bulky na hambáče, tak je dám do utěrky a klidně ještě teplé je dám do chlebníku. Většinou se všechny sní hned, takže nemůžu porovnat, jestli by vydržely dýl. Mimo to u nás chleba nikdo nechce jíst, všichni pořád chtějí rohlíky!
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja dcéra tá neje chlieb skoro vobec (furt diétuje) a zať ten tiež len rohlíky a žemličky a len jednodňové. Na druhý deň buď presunú ku nám, alebo vyschýna v chlebníku.

      Odstrániť
  3. Mám dřevěný chlebník, takový jak jsi dostala. Mám v něm chleba v sáčku a vydrží mi 5 dnů. Zásadně nekupuji krájený chleba mám s ním špatnou zkušenost, že rychle plesnivý. Mám štěstí, že kupuji plně čerstvý chleba, někdy je ještě horký. Je výborný a dlouho vydrží.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka, jedná se o to, že my dakedy 6 krajcov máme aj týždeň a až potom si ho dáme. Máme záchvaty diéty, ktorú nevydržíme dlho a keď siahneme pre chlieb, je buď v mrazničke, alebo plesnivý. Ale v sklenenom poklope ako keby nestarol.

      Odstrániť
    2. Kupuji jen 1/4 chleba a jen někdy 1/2

      Odstrániť
  4. Koukám, že tento problém máme téměř všichni.Já dávám chlebík do dřevěného chlebníku ve studené spíži a opravdu tam dlouho nevydrží. Jsou dny kdy se sní brzy, nejčastěji však ne a putuje na sušení pro zvířátka. Můj bezlepkový chlebík mám v lince v plátěné sáčku. Ten mi nezbývá, je dosti drahý tak vím jak brzy ho spotřebovat. Krásný den, Z ❤❤❤

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vacsina uz ani chlieb (pecivo) neje, ja ho mam velmi velmi rada, o to viac sa musim obmedzovat.

      Odstrániť
  5. My mame chlebnik, ktory je vyrobeny z papieroveho pletenia a vyzera ako Tvoj z ratanu :-) Ja som s nim spokojna, lebo nekupujeme naraz vela chleba a starsi ako 2-dnovy u nas nikto nechce...takze len po troske. Ale to ma prekvapilo, ze v kovovej tacke so sklenenym poklopom vydrzi makky aj 5 dni :-) Dobre vediet, keby som niekedy do buducnosti potrebovala...dakujem za tip :-) maj sa krasne, papa

    OdpovedaťOdstrániť