6. apríla 2016

MED Z FIALIEK a KANDIZOVANÉ FIALKY,

                         ALEBO.......  FIALKY KDE SA LEN POZRIEM



V našej záhrade v malinčí

Už týždeň sa trápim s chorobou, horúčka, kašeľ a zápal dýchacích ciest a povedala som si, že si pozriem niečo na kašeľ z byliniek. A viete čo mi našlo? Sirup (MED) z fialiek.

 Veď ja mám plnú záhradu fialiek.  

 

FIALKA VOŇAVÁ  (latinsky Viola odorata) 

 

Fialky patria medzi jedlé kvietky, používa sa koreň, listy, stonky a kvietky. Môžeme ich surové  použiť do šalátov, čajov, limonád, na ozdobu dezertov.
Fialka je účinná pri chorobách dýchacích ciest, pri chronickom kašli, zachrípnutí, pri zápale.  Je vhodná na obklady zapálených a opuchnutých miest, vôňa fialiek uľavuje pri bolesti hlavy, atď.  Patrí medzi naše najstaršie liečivé bylinky. 

MED Z FIALIEK

Preštudovala som si pár receptov, ale potom som si aj tak urobila vlastnú verziu, lebo tie recepty sa dosť líšili. 
Ja som použila:  3dc , t.j. veľký pohár hlavičiek fialiek (4 hrste ), 2 veľké citróny, 1,5 l vody, 1,5 kg cukru. (Ja som dala 1 kg bieleho a pol kilo hnedeho trstinoveho cukru)

                                      Fialky, vodu a citrón si dáte zovrieť a odstavíte na 24 hodín.


                                           Precedíme. Ja som to poriadne pretlačila cez sito.

Vznikne nám takáto krásne sfarbená tekutina
Do šťavy si dáme cukor a varíme cca 1/2-1 hodinu.  Podľa toho, aký chcete hustý med. Ja som ho varila 1/2 hodinu, teraz by som pridala ešte ďalšie minúty. 


Keď je tekutina teplá, má konzistenciu ako hustý sirup, po vychladnutí je ako med. Časť som varila aj dlhšie a po vychladnutí ako keby zrôsolovatel.  Je VEĽMI AROMATICKÝ a  pravdepodobne od citróna so šupkou, mierne veľmi jemne horký. Ale je možné, že je to od fialiek.
Teraz keby som robila znovu med, tak by som dala menej fialiek a len citrónovú šťavu.  Teraz je veľmi chuťovo fialkový, že si stačí dať na pečivo len maličké množstvo medu, čo vlastne ani nevadí, aspoň jete menej cukru. 

Dala som ich vychladnúť hore na chladničku. Toto vyšlo z množstva čo som písala vyššie. Dala som do medu aj pár fialiek na okrasu, ale skrútili sa a vyzerali ako zdochnuté včielky, tak som ich rýchlo vybrala :-))

KANDIZOVANÉ FIALKY

(Tak trochu nepodarok, ale nemám síl to teraz znovu zopakovať. 
Na vlastných chybách sa človek učí najlepšie.)
Kandizovaná fialka bola obľúbená pochúťka rakúskej cisárovnej Sissi.
  Ja som horšia ako Sissi ? Hoci nemám cukrárov, ale si to aspoň vyskúšam.

Návod:
1 bielko + 1 polievková lyžica vody,  rozmiešame, aby sa voda spojila s bielkom
práškový cukor
fialky so stopkami


Fialky namočíme do bielka, ja som si pomohla ešte štetcom a štetcom som si pomáhala aj pri vyberaní fialky, aby sa mi nezavrela.
Potom som to položila do práškového cukru a zasypala. A tu som asi urobila chybu, lebo som to mala iba mierne posypať, ale ja som nedočkavá a poriadne hneď na prvý krát .

Je to babračka, urobila som len 20 kusov.   Čakala som, že po úplnom vyschnutí sa fialky objavia v plnej kráse ale ostali také zabalzamované v práškovom cukri.












Všetci v rodine, aj náš vlčiak, sme to ochutnali. Chutí to ako tráva v cukre, tak trošičku po fialkách, nič čo by som musela mať každý deň. Zvyšok som vložila do fľaštičky s práškovým cukrom.
Keby chcel niekto ochutnať.










 

 

         MRAZENÉ FIALKY

Vyskúšala som si, ako by vyzerali mrazené fialky. Sú na nerozoznanie od živých fialiek. 
Som z nich nadšená.

Rozložila som ich v jednej vrstve, tak aby každá fialka bola jednotlivo a dala do mrazničky
V ľavom hornom rohu sú mrazené fialky, dole v pravom rohu sú dve fialky čerstvé na prirovnanie.
Nakoľko sú fialky veľmi tenké a krehké, tak sa veľmi rýchlo odmrazili a vyzerali ako živé, len keď ste ich zobrali do ruky, tak boli mäkšie. Použila by som ich do šalátu, alebo ako ozdoba na zmrzlinu. Chutia dobre, ako fialky :-). Namrazím si toho viac, každú jednotlivo a potom presypem opatrne do nejakej krabičky.
Chcela som si ešte vyrobiť ĽADOVÉ KOCKY S FIALKAMI, v lete do nejakého osviežujúceho citrónového nápoja, ale nemala som doma nič do čoho by som to urobila. Aspoň keby som mala nejaký spodok z dezertu, ale nič sa doma nenašlo.

Medík na croissant s masielkom, chutilo to výborne.

PRAJEM PRÍJEMNÝ ZVYŠOK DŇA. 
Potom napíšem, či medík pomohol. Zatiaľ som ho mala len včera a kašlem ešte poriadne.
 

9 komentárov:

  1. Zity, na kašel je luxusní i sirup z tymiánu a nebo čaj z majoránky. Oboje také výborně chutná :-)
    Přeji brzké uzdravení ;-)
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jedna zákazníčka mi už povedala že by som mala skúsiť aj čaj z majoránky, ale bojím sa nových chutí :-) Bylinkové čaje mi až tak nechutia, ale budem musieť ešte niečo vyskúšať. ďakujem.

      Odstrániť
  2. Zitko medik vypadá luxusně, má nádhernou barvu. Cukríkove mne nalákají, ale mražené kostky s kvítky je fajn nápad. Majoránkový čaj na kašel u nás také pomáhá ( teda kromě mne, mně nechutná).
    Přeji ti brzké uzdravení❤❤❤

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vies, cukor zbytocne netreba konzumovat, ale ked nevies zaspat lebo kasles celu noc, tak ti to je jedno. Ja mam na to Antykol cukriky, ukludnia cele prekaslane priedusky, ale podla mna nelieci nic a zase cukor. Vyskusam majorankovy caj, ale uz len vona majoranky mi nesedi.

      Odstrániť
  3. Zitko, to je nádhera! Voňavý, slaďoučký příspěvek! Tolik fialek na zahradě nemám, hned bych něco vyzkoušela!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Minuly rok ich bolo oveľa viac, ale v malinach sa držia statočne. Mala by som ich vytrhat a maliny obrobit, ale tie fialky by mi chýbali. Prijemny den.

      Odstrániť
  4. Ách voná až sem! To je tak krásné♥♥♥ Sousedka zrovna o víkendu otrhávala fialky co našla všude kolem :-) a takové dobroty a krásy se dají udělat.. moc děkuji za inspiraci Atizka♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No a mrazit ich to je tiet nádherný nápad na moju novú lásku naked torty ako stvorene musim si do toho tienomilneho zahona pridať este fialky

    OdpovedaťOdstrániť