27. septembra 2017

Renovácia POTRAVINOVEJ SKRINE

Na úvod by som chcela poďakovať za pekné komentáre, prečítam si ich všetky, len nestíham odpovedať a v poslednom čase ani pridávať nové príspevky. 


Potravinová skriňa je konečne hotová.
Musím sa priznať, veľmi sa mi do toho nechcelo,
lebo nemám pre ňu primerané miesto, kde by sa hodila.
Nie je miesto ani na chate, ani v dome, ani dcéram sa nikde nehodí. 
 Nakoľko som potrebovala nejakú skriňu na moje farby a štetce, šijacie stroje a šijacie potreby a v neposlednom rade manžel potreboval miesto v garáži, kde som ju odložila takú rozobratú a nedobrúsenú.   Tak som sa vzchopila, vonku už nebolo 35 stupňov, ani dážď, počasie akurát.
Skriňa stála niekoľko rokov na balkóne u kamošky.           Previezli sme ju na dvor a skúšala som, čo je    
                                                                                                           pod farbou, tak ďalšia vrstva. 


Po úmornom odstraňovaní farby, odstraňovali sme ju kde s čím, odstraňovač starých náterov a všetky možné brúsky, skriňa zaparkovala na rok v garáži. Lúhovanie som ešte nikdy nerobila, tak som sa do toho ani nepustila.  Medzitým som v kabelke nosila jednu úchytku, lebo pôvodné sa mi veľmi páčili, nechcela som ich vymeniť.

 

 HOTOVO - Trochu som prebrúsila aj vnútro a aj zásuvky z vnútornej strany.

Najhorší bol vrch skrinky, ten by bolo treba vymeniť, zatiaľ som ho len obrúsila, tie veľké diery zatmelila a natrela farbou. Výmena vrchnej dosky, (nevravím že keby som veľmi, ale veľmi chcela, že to nezvládnem - no.... je možné že nie :-) ), ale chce to profesionálnu stolársku prácu.


Nedostala som sa k nijakému rezbárovi, aby mi urobil chýbajúcu úchytku. Tak som kúpila  drevenú úchytku a snažila som sa napodobniť tvar.  Ten spodok je iný, ale na prvý pohľad rozdiel nevidno. Úchytku som poriadne zašpinila, a ešte aj nafarbila, aby sa podobala.






















 Chcela by som ju nechať nenatretú, surové drevo, lebo takto sama osebe je KRÁSNA. V jednej izbe je drevená skriňa, aj som ju postavila vedľa nej, ale štýlovo, farebne, proste sa nehodí. 
Je to cca 100 ročná skriňa, na chalupu- do nejakej drevenice si ju viem predstaviť.

Nakoľko som prepadla maľovaniu a farby a štetce nemám už kde držať, tak som si z nej urobila takú svoju HAND-MADE skriňu. Konečne aj moje šijacie stroje majú svoje miesto, nite, a gombíky a všetko možné sa z rôznych škatuliek premiestnilo do zásuviek.


                                        Ešte kde tu ostalo kúsok farby, ale to je ponechané ako patina.


 Nato, aby skriňa niekde "zapadla " by potrebovala nejakú farbu.  Lenže ľutujem natrieť drevo, aj keď napríklad zásuvky sú robené z 2 rôznych druhov dreva, po obrúsení vidno zatmelené diery, odkrylo sa veľa chýb.

VÝSLEDOK? Alebo sa zmierim s tým,
 že sa nehodí ani do jednej miestnosti,
 alebo bude musieť byť natretá.     
ČO BY STE NA MOJOM MIESTE UROBILI VY? 
Naozaj sa nehodí, mám pocit, že špatí celú izbu.

PRAJEM PRÍJEMNÝ ZVYŠOK DŇA

 

17 komentárov:

  1. Je skutecne nadherna, i takto v dreve, ale pokud se nehodi, tak bych natirala:-). M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dokonala kraska, mne se libila i nedokonale opracovana, druha serie fotek. A jak spati izbu nevidim;) cely zaber izby tam neni, ale takovy krasny kus nabytku spatit izbu ani nemuze ;) vyroba uchytek dokonala! Krasne dny:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám pocit že aj mne sa tá nedobrusena s kúskami farby viac pacila, myslela som si že keď ju dobrusim, tak sa viac bude hodiť, ale mýlila som sa. Krásny deň.

      Odstrániť
  3. Skříňka je krásná bez nátěru. Dobrá práce. Zdraví Iwka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pekná, uvidím či si zvyknem. Krásny deň prajem.

      Odstrániť
  4. Je nádherná, obdivuji takovou práci, ne takovou dřinu a úchvatný výsledek. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jana asi by to možno chcelo naučiť sa luhovat, vymyslieť niečo s čím to ide jednoduchšie.

      Odstrániť
  5. Zitko, je i takto krásná, jak si ji zrenovovala. Ale pokud se ti takto nehodí, natřela bych ji. Myslím, že s barvou získá zase jiný rozměr. Hezké dny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľutujem znovu natrieť čo som pracne odstránila, ešte uvidím, veď ďalšia generácia čo to zdedí po mne tú farbu môže odstrániť, no nie?

      Odstrániť
  6. Zitko, už teď zírám, co si z té chudinky udělala. A natři si jí, ať ti ladí a jsi spokojená!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, asi som potrebovala trochu postrcit, lebo este som si na nu nezvykla. Pekny den.

      Odstrániť
  7. Je prekrásna tvarovo úchvatna...a nechapem prečo by si ju nemohla natrieť a dielo nedoviesť do úplnej spokojnosti. Ja vždy všetko stare natrete pracne davam dole a potom nanovo natieram, nepoznam zľutovanie keď mam o niečom určitu predstavu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienka, tak toto je povzbudenie...... Slovo do bitky.
      Krasny den prajem.

      Odstrániť
  8. Ty jsi moje spřízněná duše ;-) Takovouhle vařenku sháním už dlouho, ale zatím nemám štěstí. To louhování určitě zkus, při troše opatrnosti je to ideální způsob jak se zbavit starého nátěru. A pokud tedy mohu přidat svůj názor, tak když už jsi takto krásně obrousila, použila bych jen lazuru, která by barevně skříňku změnila, ale zůstalo by vidět dřevo! Škoda to přetírat celobarevně.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zito, odvedla si pořádný kus práce. Skříňka hezky prokoukla. Drobné "nedostatky" nevadí, to ke starým skříňkám patří .-) Pokud máš pocit, že do místnosti barevně nesedí, šla bych do barevnosti - kompromisem by mohla být zmiňovaná lazura v určitém odstínu - léta budou prokukovat a přesto se ledacos pod lazurou schová a barevně lépe zapadne. Barvu bych brala asi jako poslední řešení - ne proto, že by to skříňce nemělo slušet (věřím, že by určitě vypadala s pěkným lakem báječně), ale dovedu si představit, kolik za tím vším bylo práce, tak spíš z toho důvodu .-) Krásné recyklace, jsi můj velký vzor! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zituš vieš čo, mne by sa páčila machovo zelená ked vidím tú farbu steny v izbe ale je asi dosť odvážne ale aj tak ... Anny Sloan má teraz nový odtieň práve včera som to čítala u nej na blogu dve zelené farby pridala Amsterdam green čo ty na to ? e.

    OdpovedaťOdstrániť