15. februára 2016

STARÉ HÁČKOVANÉ DEČKY - AKO ICH VYUŽIŤ? I. časť - PODUŠKY

Zdedila som po mamke a babke a aj mne niekto niekedy podaroval, rôzne HÁČKOVANÉ DEČKY. Nakoľko sa mi do domu vôbec nehodili, tak som ich zbierala a odkladala a odkladala a znovu sa niečo našlo, až tých dečiek bola poriadna kopa.

Na chalupe mám málo podušiek, tak som si už dávnejšie povedala, že si nejaké ušijem a nejak zakomponujem dečky.
Jedna naša susedka pracovala v práčovni a tam farbili látky s takou staro ružovo-fialovou farbou.  Bola som ešte malá, ale pamätám sa, že pozbierala u nás doma dečky, výšivky, obrusy a vrátila sa s krásne naškrobenými, vyžehlenými vecami. Všetko bolo staroružové.
Potom prišla éra vyšívaných dečiek a výšivka na silon, všelijaké iné techniky. Môj brat mal ako hobby ako 18 ročný, (normálny chlap mimochodom) vyšívanie. Ja som začala a on potajme ako relax vyšíval ďalej a naozaj veľmi zložité vzory.  Takže háčkované dečky u nás nikto nechcel.
A TERAZ PRIŠLA ICH DOBA.
Vyrobila som tri rôzne varianty. Nazvala som ich podľa farieb
1. ružové                                                     
2. modré
3. žlté
                                                                          I. RUŽOVÉ PODUŠKY


Asi viete prečo ružové, lebo som použila farbené dečky. Vybrala som tie najkrajšie dečky, niektoré sú z tak tenkých nití, že sú tenučké ako pavučina. Sú tam aj biele štrikované a snažila som sa aby každá bola iná.  
Ručne som ich prišívala na látku. Niektoré boli aj trochu roztrhnuté a takto keď som šila som ich "opravila". Aspoň dostali druhú šancu. veď kto by chcel roztrhnutú dečku. Prišívala som len okraje. Pri praní sa to zbehne a bude ľahšie to rozžehliť.
Potom som dookola prišila okrasný prúžok a na spodok zips.


Bol problém sa teraz dostať na chalupu, tak som dostala povolenie urobiť nejaké zábery v dcérinej izbe.      Valentínske tulipány akurát zapadli do témy. Jediná romantická miestnosť v celom dome.








Tie ružové šaty majú cca 15 rokov, nikdy nikto ich nemal na sebe. Majú krásnu tylovú dvoj spodničku. Nikomu nesedia, nikomu sa nepáčia a ani neboli v móde, ale rušil sa jeden obchod a predávali ich za 100,- SK. NO NEKÚP TO. Chcela by som urobiť dcére fotku, ako Marylin Monroe sedí v takých ružových šatočkách bosá, len dcéra sa nerada fotí..... tak sa uvidí.

 TÝMTO VYUŽITIE STARÝCH HÁČKOVANÝCH DEČIEK MALO BYŤ U KONCA, ALE....

Ako som sa chystala urobiť fotky a niečo som hľadala v skrini, vtedy mi do očí padok taký okrasný lem na podošku,  ale pokračovanie až zajtra a mozno aj vo štvrtok , lebo tých dečiek je naozaj dosť a  
          PROJEKT - ČO ZO STARÝCH HÁČKOVANÝCH DEČIEK BOL NA SVETE.

PRAJEM PRÍJEMNÝ UPRŠANÝ ZVYŠOK DŇA 

14 komentárov:

  1. Zitka ďalší dobry nápad...páčia sa mi aj takto dečky:-) Videla som to už na Pintereste a uvažovala som o tom. Snaď "raz"... Pekne dni prajem, u nas celý deň leje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nieco vymyslim, potom urobim a az potom idem na pocitac sa pozriet, ci niekto to uz nevymyslel:-) Tento typ som videla, prirodne, lanove, a rucne hackavane decky z hrubsej nite(nie zdedene ako ja). Ja som si zvolila kvalitne biele podusky aj s paspartou a jemnucke decky. Aj tak uz mam pocit, ze vsetko bolo vymyslene. Ale pravdu ti poviem, myslela som na teba, ked som ich sila.

      Odstrániť
  2. Úplně se vidím jak na tom polštářku usnu a pak budu žasnout nad úžasným vzorkem na svém obličeji :-D
    Ale v každé případě to vypadá moc hezky.
    A ten stolek se zrcadlem je nádherný :-)
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka počítala som s tým, že by niekto na tom chcel zaspať, takže druhá strana je jemnučká hladká. Snáď nezašpinia moje romantické podušky :-). Upozorním ich na to a keď neposlúchnu tak im treba. A to vieš na chalupu sa chodí piť a športovať no a aj robiť. Ale tí čo chodia piť nech majú odtlačenú dečku na tvári:-).

      Odstrániť
  3. Tak to je ale úžasný nápad využiť takéto staršie dečky na vankúšiky.. áno takáto ružová a rôzne farby sú teraz moderné a dajú sa použiť.. povedala by som, že fantázii dnešnej dobe nie je zábran :)
    chválim takýto nápad a tie šaty sú náhodou krásne, kľudne by som si ich obliekla a s jemným účesom bez potreby doplnkov.. len keby mi sedeli, to sú skôr pre slečnu ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dajana dakujem za navstevu. Aj mne sa tie saty pacia. Nesedia, asi preto vypredaj. Musela by si mat velmi uzke boky a velke prsia. Driek je siroky ako boky. Ale na vesiaku su super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Páči sa mi to, aj zaramované, dokoca som videla ručne háčkovanú čipku za sklom za linkou, bola to bomba !
    Ja som mala Španodolinskú čipku a darovala som ju, aj metráž, boli roky keď sa to k nám nehodilo...a Naďa vie paličkovať, naučila sa na Španej doline.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka musela som si nastudovat spanodolinsku cipku. Takze mi to vychadza ze palickovana. Do bytu sa mi krajka nehodi ani teraz, ale na chalupu sa to hodi. Hoci tam oblubujem biele obrusy s bielou vysivkou.

      Odstrániť
  6. krásné sú, páči sa mi tá kombinácia bielej a ružovej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Biba dakujem, mne osobne sa tato kombinacia paci najviac.

      Odstrániť
  7. Krása veliká !!!! Tak tomu říkám "romantika" !!!!! Marki

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie som velmi na taku presladenu romantiku, ale dakde si to pyta. Uz vidim tie podusky a dalsie veci na chalupe.

      Odstrániť
  8. Milý napad:D mozem sa opytat odkial je ta krasna postel? Presne taku hladam... Edit

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postel ma uz cca 10 rokov, mozno viac, obidve dcery si kupili v jednom nabytkarstve tu v Kosiciach, ale zial obchod uz zavreli. Cela postel je kovova a je tam jutovy vyplet a nakolko uz maju muzske polovicky, stazuju sa ze skripe, ze do vlastneho bytu ich nezoberu.

      Odstrániť