12. augusta 2016

PAVLOVOVA TORTA s kakaovým krémom

Pokiaľ sa jedná o pečenie u mňa je to veľakrát  PO PRVÉ.  Pavlovova torta patrí do tejto kategórie.
Kamarátka mala mať fotenie a ponúkla som sa,  že stôl bude krajší, keď tam bude nejaká nahá torta a najlepšie Pavlovova. Chcela som sa revanšovať. Vymyslela som to tak, že druhá kamarátka ktorá je v pečení doma, upečie korpus a ja to vyzdobím. Nejak z toho pečenia zišlo, tak som sa do toho pustila sama.
A  NAKOĽKO NIE SOM ZBEHLÁ V PEČENÍ (ale všade písali, že je to jednoduché), TAK SOM ROBILA JEDNU CHYBU ZA DRUHOU.  Ale na chybách sa človek učí.


 Na 3 korpusy som použila   9 vajíčok
              250 gr. jemného kryštálového cukru
             1/2 kav. lyžice octu
              1 vrchovatá kávová lyžica zlatého klasu (nemala som kukuričný škrob)
Na plnku:  všetky žĺtka čo ostali, t.j. 9 ks. 
                 50 gr. kakaa
                 250 gr. masla
Cukor  asi 100 gr. presne neviem, treba ochutnať , pozor korpus je veľmi sladký.
                 0,5 l šľahačkovej smotany (2 kelímky) - bolo málo. Chcelo by to ešte ďaľšie 2.

                      Lyžicou som urobila tvar                                          
Vyšľahala som 9 bielok s cukrom a na koniec som primiešala ocot a kukuričný škrob.
1. CHYBA.  Nakoľko sa to pečie pri teplote 100 stupňov 75 minút, potom ešte dosuší  vo vypnutej rúre cca 30 minút, aj keď bolo bielko v chladničke, tak bielko na tretí korpus už bolo tekuté. Našľahala som znovu, ale už to nebolo ono.
2. CHYBA .  Bielko som dávala do okrúhlej formy na tortu, bez okraja, na to som vystrihla papier a dala ešte na ďaľší veľký pekáč. T.j. zo spodu menej pieklo, lebo vlastne tam boli dve vrstvy plechu.
3. DVOJCHYBA.  Som nedočkavá. Prvý som piekla pri vyššej teplote,  druhý som vybrala ešte pred vychladnutím skôr a lepilo sa zo spodu. Až tretí sa podaril ako mal, bol svetlý, nadýchaný, tak akurát.

Takže ZHRNUTIE PRE AMATÉROV ako som ja.  Bielká šľahať po častiach, nie naraz, na plech dať papier a nakresliť si formu.  Najlepšie bielko dávkovať cez sáčok.  Neotvárať počas celého pečenia  rúru a ani potom, až keď bude rúra vychladnutá.

Ostali mi žĺtka a ja som nevedela čo s nimi.   Plnka mala byť len zo šľahačky a ovocia .  Žĺtky som našľahala nad parou s cukrom a prisypala kakao. Keď poriadne vychladlo, tak som primiešala po kúskoch maslo. Rodina tvrdila že plnka bola na torte najlepšie. Podľa mňa tá kombinácia pečeného bielka, kakaovej plnky, zo šľahačky a ovocia, bola veľmi dobrá. aj keď všetci pred svadbou diétujeme, torta sa zjedla veľmi rýchlo......



Niesla som dcéru na rozlúčku so slobodou. Mala som zákaz fotiť ju. Ako vždy. Tak aspoň špičku nosa, prosíkala som, a podarilo sa.  :-) "Špička nosa"                

                                               
                                                    PRAJEM PRÍJEMNÝ ZVYŠOK DŇA

23 komentárov:

  1. Ale nakonec i po těch peripetiích vypadá dort hezky a důležité je, že chutnal. Hezké dny M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi, veľmi chutnal, budem ho musieť zopakovať.

      Odstrániť
  2. Zitko, dort vypadá úúúžasně!!! Měj se fajn Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka ďakujem, pozerala som či nemáš nejaký recept, ale nenašla som.

      Odstrániť
  3. Tak na tento dort se chystam uz mesice a porad nic. Gratuluji k uspechu, vypada moc dobre. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmmmm...vyzera úplne super, žiadnu chybu nevidim aj keď to vieš lepšie Ty :-) No jedno je iste, si fajn že si sa tak vrúcne podelila s chybami a ja keďže sa tiež chystam na tu pavlovu, možno už neurobim tvoje chyby ale isto ine :-):-) Maj sa krásne, pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mery myslim si, že kto pečie častejšie ako ja, tak to urobí ľavou zadnou. Okrem iného sa mi zrazila aj plnka, aj tú som musela zachraňovať.

      Odstrániť
  5. Zitko, docela jsem se nasmála, ale ne tobě. Dort vypadá skvostně, jistě i úžasně chutnal. Svou bitvu s Pavlovou si velmi vtipně vylíčila.
    Moc tě zdravím, Helena a přidávám novou adresu http://sincerehelena.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka ďakujem, obabrala som tam aj iné veci, len som sa nepochválila :-(

      Odstrániť
  6. Parádní dortík!Vypadá dobře a určitě i chutnal.Krásné dny přeje Věra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Věra ja som na sladké, chutila až moc. Chvalabohu diétujem, takže som len štipkala.

      Odstrániť
  7. Díky moc za tento příspěvek. Takové recepty potřebuju číst- kde se může udělat chyba, jak a proč se jí vyvarovat.
    Budu muset vyzkoušet, momentálně máme vajec až až....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte sa mi zrazila plnka :-(, musela som to zachraňovať.:-)

      Odstrániť
  8. Nikdy jsem jí nedělala, ale musí být slast takovou dobrotu mít ke kávičce :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidim že nie som jediná ktorá som to robila poprvé.

      Odstrániť
  9. Také jsem ji zkusila, dělám jen jednu placku:). Super, že se dělíš i o omyly:). No, dala bych si, ne že ne:) A děkuji za návštěvu blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Juuú, to vypadá užasně :)
    Tenhle korpus jsem ještě nezkoušela, ale vypadá to lákavě :) užasně ozdobené :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Čosiii :DDD si ma pobavila, vieš čo som ja vystrojila piekla som ju bratrancovi v španielsku teraz na dovolenke u neho sme bývali ... a mal 40tku a namiesto kukuričneho škrobu som tam dala lyžičku sody bikarbóny :DDD mala som 100% istotu že je to takto v recepte na pavlovovu, ale omyl- to bolo z iného mojho často robeného receptu na americký zamat :DD takže som mala pavlovovu ako Everest :DD ale predstav si vnutro bolo super ,iba škrupina sa nafukla...vyzerá paradne ! čau ,e.

    OdpovedaťOdstrániť