8. júna 2018

Renovácia kresla v škótskej kocke


K narodeninám si moja dcéra priala Halabala kreslo, prečalúnené do látky - modrej škótskej kocky. Už som tu v niektorom príspevku o tom písala, že ma to čaká......

Obstarala som lacné kreslo, pružiny v poriadku, područky z dreva, len chýbali prvé dve nohy. Veď to snáď zvládnem vyrobiť dve chýbajúce nohy, či nie?


1. problém, pevná látka v modrej kocke - skúste to kúpiť -ťažko, preťažko, ale našla som. Zobrala som posledných 1,6 metra. Vyšlo len tak tak, lebo som chcela aj okrasný šikmý prúžok z toho.

2. problém, odmontovať a obrúsiť područky a nohy až na drevo.  Išlo to ťažkobrúsila som po večeroch 4 dni. Musela som rozobrať skoro celé kreslo, aby sa to dalo demontovať. Pohádala som sa ale veľmi, veľmi s manželom, lebo pri POMÁHANÍ odlomil jednu područku, ktorá sa musela lepiť.

3. problém, vyrobiť 2 chýbajúce nohy.  Vďaka bodu 2. t.j. hádke, manžel žehlil čo mohol a aj keď nie je stolár, vyrobil tie 2 nohy. Vedela som že je šikovný, ale nevedela som že až tak :-)

Potom to už išlo raz dva.





Na zadnej strane bol taký hrubší papier, (papundekel?) ten som musela odstrániť, odskrutkovať rúčky, ušiť poťah, ten dať na kreslo, nazad rúčky, znovu nastreliť papier a zadnú časť ušiť ručne.


Kreslo je hotové, ja nie som stotožnená so vzorom poťahu a mám pocit že ani dcéra, 
lebo povedala, že videla oveľa krajšiu škótsku kocku :-( . Vyskúša, či sa jej kreslo bude hodiť a keď nie, tak kúpi inú látku.  No nevadí, poťah sa vymení ľahko a rýchlo.

*********************
Bola som na prechádzke na Liptove, túto kyticu som si nazbierala na lúke.



                            ********************************
Ešte jedna perokresba, kamoškin BIŠONIK v rámci relaxu v práci.

****************************

Momentálne mám mŕtve tvorčie obdobie, nič nemaľujem, nič nerenovujem, nič ani neplánujem renovovať.  Nechodím do nijakých krúžkov, nejak som sa unavila  :-)
Práce je všade tak veľa, že večer som rada keď sadnem pred TV a čumím na bedňu.

PRAJEM VŠETKÝM TVORILKÁM AJ NETVORILKÁM KRÁSNY DEŇ, PREKRÁSNE LETO, FANTASTICKÚ DOVOLENKU.



12 komentárov:

  1. Zitu, musel to byt ohromny kus prace a vyplatilo se. Tyhle Halabalky josu proste nadherna kresla. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka ďakujem za návštevu, krásny deň prajem.

      Odstrániť
  2. Krásná kytice....přiznám se, že mi ta látka k Halabale nepasuje.třeba dcera časem něco sežene a zase vám přinese práci .Jste skvělá i s mužem ,že jste se do toho pustili.H.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne tiež nepasuje, ale dcéra bývala jeden čas v Londýne a Ralph Lauren čalúnil svoje kreslá do škótskej kocky, deky, podušky, postelné prádlo, tapety, všetko kocka a preto chcela kocku :-)

      Odstrániť
  3. Zitko, zase krásná práce, jako vždy. Krásná kytice. Měj pěkný víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow, obdivuj túto prácu! Pružinové 60 ročné kreslá sme si dali renovovať vlani v lete. Tiež som rozmýšľala nad kockou, ale nič som nenašla, tak sme vybrali takú frckanú látku a sme spokojný.
    Kytička pre mňa to najkrajšie, čo z kvietkov je!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka ja by som ho tak rada precalunila do inej kocky, ked uz ma byt kocka :-) Krasny den prajem

      Odstrániť
  5. Zitko, tvoji restaurátorskou práci obdivuji naprosto vždy!
    Kytice je nádherná a bišonek roztomilý (není perokresba jako perokresba :o))
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka ďakujem, ten bišonik asi bude aj namaľovaný štetcom, len teraz nemám chuť na nič. Ale po lete určite všetko bude po starom.
      Krásny deň prajem.

      Odstrániť
  6. Zitko, děkuji za návštěvu na mém blogu. Koukám, že máme podobné záliby ;-). Také mám ráda staré věci, kterým dávám nový kabát, aby mohly ještě sloužit svému nebo jinému účelu :-). Křeslo je moc povedené, přesně můj styl ;-), i barva je moc dobře zvolená! Spolu s lučním kvítím v krásném džbánku vytváří krásnou atmosféru jako za starých časů!
    Jen se divím, že křeslo v původní podobě bylo laciné, v dnešní době jsou tyto věci i v poškozeném stavu docela drahé. Asi máš štěstí (doufám, že nevadí tykání ;-).
    Krásný den přeji.
    ZaZa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ZaZa , vacsinu kresiel som našla vonku na ulici, oci mam vzdy otvorene. Dakujem za navstevu. Krasny den prajem.

      Odstrániť